EXPERTIZĂ DOCTORALĂ ÎN DREPT

Claudiu Popa, Colectarea de probă și ancheta de stat în epoca ecosistemului ‘poliție, servicii de informații, corporații private’. În căutarea unei protecții a drepturilor fundamentale ale omului, teză de doctorat, Facultatea de droit a Universității din Sherbrooke și Facultea de drept și știință politică a Universității din Bordeaux, 2024, 633 pagini,  online :  <https://savoirs.usherbrooke.ca/handle/11143/22601>

„Această lucrare va fi utilă atât cadrelor universitare, cât și polițiștilor, avocaților sau magistraților.”

Pr. Charlotte Claverie-Rousset
Facultatea de drept și știință politică, Universitatea din Bordeaux, France

Capitolele 1 și 2, „mi s-au părut remarcabile”, „merită 10 din 10. Această teză va fi pe biroul meu și va fi un instrument de lucru important.”

Pr. Alexandre Stylios
Facultatea de drept, Universitatea Laval, Canada

Structura tezei de doctorat

COLECTAREA DE PROBĂ ȘI ANCHETA DE STAT ÎN EPOCA ECOSISTEMULUI ‘POLIȚIE, SERVICII DE INFORMAȚII, CORPORAȚII PRIVATE’. ÎN CĂUTAREA UNEI PROTECȚII A DREPTURILOR FUNDAMENTALE ALE OMULUI (2024)

Introducerea este dedicată controlului social al populației prin noile tehnologii și pune problema tehnologiei digitale ca vector al controlului statal crescut.”

Primul capitol este dedicat ‘controlului de stat prin simbioza tehno-juridică și instrumentelor sale de colectare a probelor digitale‘: este, așadar, analizată adaptarea legii la această nouă infrastructură digitală. »

Al doilea capitol se concentrează pe ‘trio-ul: poliție, servicii de informații și corporații private: controlul statului exercitat prin intermediul unui ecosistem de actori colectori de probe digitale‘: astfel este subliniată interacțiunea, la nivel național și internațional, dintre acești actori publici și privați.”

Al treilea capitol propune ‘o viziune mai holistică asupra dreptului penal canadian și francez‘ și pune accentul pe protecția drepturilor și libertăților fundamentale.”

Pr. Édouard Verny
Facultatea de drept, Universitatea Paris-Panthéon-Assas, Franța

În rezumat : câteva constatări din teza de doctorat în limbaj simplu

În ceea ce privește actorii care colectează probe digitale despre o persoană și care pot fi utilizate împotriva acestei persoane în cadrul procedurilor penale :

Legat de poliție

  • În prezent, există un vast ecosistem național și internațional de colectare a probelor format din poliție, servicii de informații și corporații private. Pe lângă acest ecosistem de colectare a probelor se adaugă partenerii fiecăreia dintre aceste trei entități.

Legat de serviciile de informații

  • Serviciile de informații sunt din ce în ce mai prezente în anchetele naționale ale poliției, iar această prezență este favorizată de un cadru juridic care autorizează încheierea de acorduri și protocoale de colaborare și schimb de informații cu poliția.

  • O problemă majoră a acestei apropieri între poliție și serviciile de informații este faptul că practicile abuzive în materie de colectare a informațiilor de către serviciile de informații sunt greu de detectat (dacă nu chiar nedetectabile), greu de contestat (cum poți contesta ceva ce nu știi?), iar aceste abuzuri camuflate au potențialul de a afecta legalitatea anchetelor poliției (poliția fiind cunoscută, si ea de asemenea, pentru un istoric de abuzuri în colectarea de probe).

  • Există un istoric de abuz de putere din partea serviciilor de informații în ceea ce privește activitățile lor de supraveghere, în special la nivel național, de colectare de informații și de schimb de informații, precum și o propensiune de a se comporta într-un mod recalcitrant atunci când vine timpul de a da cu adevărat socoteală. Aceste servicii de informații au fost mult timp obișnuite să trăiască în umbră și sunt constant supuse unor presiuni pentru a fi mai transparente.

Legat de corporațiile private

  • Cadrul juridic actual autorizează, în esență, corporațiile private să acționeze în calitate de anchetatori în raport cu clienții lor - dumneavoastră: corporațiile private colectează o cantitate exorbitantă de informații personale (comunicări personale, căutări online, achiziții, opinii politice, opinii ideologice, preferințe sexuale etc.) pe care aceste corporații le pot furniza apoi poliției, la cerere (prin mandat) sau benevol, din proprie inițiativă (prin delațiune).

  • Îi este interzis statului să procedeze la o supraveghere generalizată a unei persoane, dar cadrul de drept civil autorizează și facilitează o astfel de colectare de date 24 de ore din 24 de către corporațiile private, care creează dosare cu privire la clienții sau consumatorii lor. Această dinamică juridică, în care statul obține ceea ce corporațiile private colectează în mod constant, permite statului să facă indirect ceea ce protecțiile fundamentale în dreptul penal îi interzic să facă direct: să procedeze la o supraveghere in masă a unei persoane.

  • Corporațiile private au capacitatea de a abuza în mod nedetectabil de datele pe care le-au colectat despre individ, decizînd în mod subiectiv și selectiv, chiar în mod discriminatoriu, pe cine, când și cum să delaționeze în mod selectiv către serviciile de investigații ale statului, conform propriilor criterii, valori, dorințe, definiții a ceea ce consideră acceptabil sau inacceptabil, sau alți factori arbitrari de decizie corporativă în acest sens.

  • Consimțământul pentru colectarea datelor obținut de corporațiile private de la persoana asupra căreia acestea colectează datele, consimțământ care trebuie să fie liber și informat, este în multe cazuri „nu atât de liber” (de exemplu, în situații de constrângere sau de necesitate de a utiliza tehnologia fără mijloace alternative echivalente: angajatorul care vă impune să utilizați aplicația Zoom pentru activitățile dumneavoastră profesionale etc.) și „nu atât de informat” (individul nu știe cu adevărat ce se colectează despre el sau ce fac de fapt corporațiile private cu aceste date odată colectate, indiferent de ce declară aceste corporații ca pretins motiv de colectare).

În ceea ce privește instrumentele utilizate de actorii colectori de probe pentru a colecta probe digitale despre individ :

  • În ultimii 20 de ani, legislatorii canadieni și francezi au procedat la o inflație legislativă în materie de colectarea de probe în dreptul penal, care integrează noua infrastructură digitală în arsenalul de instrumente utilizate de stat pentru desfășurarea anchetelor.

  • Actorii colectori de probe colectează 5 categorii de probe digitale: de telecomunicații (metadate și conținut), de geolocalizare (ceea ce permite determinarea nu numai a locației voastre exacte la un moment dat, ci și a proximității față de o infracțiune comisă în acel loc, ceea ce permite să se infereze participarea la comiterea infracțiunii), de identificare biometrică (facială, vocală, digitală, ADN etc.), probe comportamentale și financiare.

  • Smartphone-ul (telefonul inteligent) este instrumentul prin excelență care permite colectarea tuturor celor 5 categorii de probe digitale, un instrument care, în mod curios, este purtat de toată lumea oriunde s-ar duce.

  • Metoda preferată care stă la baza colectării datelor de către corporațiile private este contractul civil de servicii, încheiat între o persoană fizică și o corporație. Acest contract civil de servicii a devenit de facto un instrument de colectare a datelor, pe care corporația le transferă poliției la cerere (mandat) sau chiar benevol (prin delațiune).

  • Prin colectarea și stocarea informațiilor prin intermediul contractelor civile de servicii, corporațiile private creează de facto un registru digital permanent care poate fi utilizat pentru a genera un profil de personalitate al utilizatorului, ulterior accesibil serviciilor de poliție în cadrul anchetelor penale.

În ceea ce privește protecțiile fundamentale în dreptul penal, cele care erau menite să contrabalanseze aspectele intruzive ale anchetelor statului :

Protecțiile fundamentale necesită îmbunătățiri iar adoptarea unei abordări mai holistice a dreptului penal, sau chiar o schimbare de percepție cu privire la ceea ce este dreptul penal, este absolut necesară. Un prim pas în schimbarea perceptuală care ar trebui să se producă în mințile oamenilor este să considere că utilizarea unui telefon inteligent pentru a discuta pe Teams sau Zoom poate constitui un subiect vizat de dreptul penal.

  • Dreptul la anonimat : deși dreptul la anonimat constitue piatra de temelie a dreptului la viață privată și o punte către alte drepturi fundamentale, dreptul la anonimat nu are o aplicație reală în practică, deoarece anonimatul online, dar și în viața de zi cu zi, este din ce în ce mai fictiv.

  • Lanțul de custodie: este din ce în ce mai dificil să se dovedească originea probelor digitale sau integritatea probelor digitale, în special având în vedere faptul că probele digitale sunt mai maleabile decât probele fizice și că pot fi alterate, uneori în mod nedetectabil.

  • Excluderea probelor: jurisprudența pare să acorde prioritate utilizării probelor obținute într-un mod obscur sau discutabil, mai degrabă decât excluderii acestora. În teorie, judecătorul trebuie să efectueze o analiză de la „caz la caz”, dar, în realitate, acceptarea unor astfel de probe este mult mai frecventă decât este anticipat.

  • Trecerea de la anchetă la pre-anchetă: tradițional, pentru a începe o anchetă de poliție în dreptul canadian, poliția trebuie să aibă motive rezonabile de a suspecta că persoana a comis o infracțiune. În prezent, colectarea constantă, 24 de ore din 24, a unor cantități uriașe de date despre persoane conturnează această protecție conferită de stat persoanei, deoarece acest tip de colectare necesită un simplu „Accept” a condițiilor de utilizare a unui dispozitiv electronic sau a unei aplicații digitale, și gata: începe ancheta asupra voastră. Această ancheta se desfășoară acum în mod constant și echivalează cu o pre-anchetă efectuată în avans, care așteaptă să fie consultată de poliție la momentul oportun.

  • Identitatea digitală și integrarea acesteia în viața cetățenilor: este vândută publicului ca o comoditate care ușurează viața cetățenilor și accesul la serviciile guvernamentale, dar va fi utilizată pentru a colecta și centraliza o cantitate impresionantă de probe care pot fi utilizate în anchetele penale. Un efort de creare și implementare a unei identități digitale federate este condus în prezent de sfera civilă, cu scopul de a reuni o multitudine de informații, de la identitatea juridică tradițională până la integrarea aspectelor comportamentale, economice, biometrice și a altor aspecte ale noii infrastructuri digitale. Odată ce această identitate digitală este creată și implementată oficial, poliția va putea accesa informațiile personale ale persoanei, centralizate sub eticheta „identitate digitală”. Prin urmare, ancheta sau o parte importantă a anchetei pe care autoritățile ar fi trebuit să o efectueze în domeniul dreptului penal este deja existentă si disponibilă la cheie.

  • Simularea conștientă a lumii: este o tehnologie care există de peste 20 de ani, utilizată de actori publici și privați, inclusiv de stat, pentru a reproduce viața reală a indivizilor și pentru a urmări automat evenimentele din lumea reală, în timp real. Este vorba de o tehnologie care simulează lumea reală, simularea fiind alimentată de date și informații din toate sursele. Această simulare creează o copie virtuală a voastră și observă modul în care copia voastră (clona voastră digitală) interacționează cu copia digitală a altor persoane, cu instituții din lumea reală sau cu evenimente care au avut loc în viața reală. Un astfel de nivel de intruziune, care este dificil de înțeles și nu este dezbătut public, face ca protecțiile actuale să fie în esență teoretice.

Câteva comentarii ale experților care au examinat teza de doctorat

Arthur Oulaï

este profesor la Facultatea de drept a Universității din Sherbrooke din 2007 și actualmente co-director al programului Diplomă postuniversitară în dreptul afacerilor și riscului corporativ (DARE).

Profesorul Oulaï este cercetător la Centrul de cercetare privind reglementarea și dreptul guvernanței (CRDG) și cercetător la Centrul de cercetară interdisciplinară în securitate cibernetică al Universității din Sherbrooke și al Grupului pentru prevenirea și soluționarea litigiilor (GPRD).

Profesorul Oulaï este, de asemenea, membru al Centrului pentru politica internațională și de apărare (CIDP) al Universității Queen's.

„Domnul Popa este sigur că va aduce o contribuție utilă cu teza sa. Interesul practic al tezei este incontestabil, în special datorită une analize a jurisprudenței atât canadiene, cât și franceze în materie de drept penal.”

„În ceea ce privește interesul său teoretic, acesta este real, candidatul angajându-se într-o rară analiză substanțială a supravegherii in masă prin colectarea de date datorită progresului instrumentelor digitale.”

„Acesta propune, de asemenea, câteva direcții care ar trebui să conducă la întărirea protecției drepturilor fundamentale.”

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii :

„Teza este structurată în jurul a trei capitole care permit măsurarea amploarei colectării probelor digitale, identificarea și răspunsul la provocările juridice ridicate în materie penală.”

„Primul capitol examinează ‘noua infrastructură digitală‘ și dispozițiile legislative care încurajează supravegherea pe scară largă.”

„Al doilea capitol evidențiază interacțiunea dintre poliție, corporațiile private și serviciile de informații într-un vast spațiu al schimbului de informații.”

„Ultimul capitol schițează cîteva căi pentru a garanta protecția libertăților fundamentale.”

Raport de susţinere a tezei de doctorat, 18 decembrie 2024 :

„Profesorul Arthur Oulaï subliniază calitatea muncii realizate de domnul Popa. Acesta s-a dedicat să evidențieze amploarea supravegherii efectuate în timpul anchetelor poliției destinate adunării de probe".

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii :

„Teza în ansamblu prezintă un portret critic al supravegherii în masă. În ciuda existenței unui control judiciar asupra comportamentului poliției pentru ‘a menține supremația legii și a evita abuzurile statului și încălcările arbitrare ale drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor‘ (p. 70), acesta se confruntă cu dificultăți în a asigura protecția sperată."

„Dl. Popa merită să fie apreciat pentru că a realizat o examinare aprofundată a noilor instrumente de colectare a probelor digitale în materie penală.”

Raport de susţinere a tezei de doctorat, 18 decembrie 2024 :

„Dincolo de constatarea omniprezenței colectării de date, dl. Popa a depășit abordările fragmentare utilizate până acum în mod obișnuit pentru a îmbogăți studiul său cu o analiză care integrează dreptul penal și dreptul civil, evidențiind astfel rolul nebănuit al corporațiilor private în acest demers de supraveghere a forțelor de poliție atât în Franța, cât și în Canada. Dl. Popa aduce astfel o contribuție reală la analiza juridică în acest domeniu.”

Raport de susţinere a tezei de doctorat, 18 decembrie 2024 :

„Profesorul Oulaï a ținut să precizeze că redactarea acestei teze nu a fost doar un exercițiu intelectual pentru dl Popa, ci și un angajament personal al acestuia de a trezi conștiințele cu privire la importanța respectării drepturilor fundamentale în contextul anchetelor de poliție potențate de puterea tehnologiei informației”.

Olivier Décima

este profesor de drept privat și științe penale la Facultatea de drept și știință politică a Universității din Bordeaux din 2012.

Acesta a fost profesor de drept la Universitatea din Rennes 2 în 2011, după ce a fost lector acolo din 2009.

Din 2016, profesorul Décima este codirector al Masteratelor în Drept penal și științe penale și codirector al Masterului 2 Drept penal avansat din 2014. Din 2016 până în 2019, a fost director adjunct al departamentului de cercetare în științe umane și sociale de la Universitatea Bordeaux.

Profesorul Décima este director al departamentului de cercetare de Drept și transformări sociale al Universității din Bordeaux.

„Profesorul Olivier Décima […] evocă bogăția mare a tezei, care va constitui probabil un drum de explorat și aprofundat în lucrări de cercetare viitoare. Temele abordate sunt, într-adevăr, foarte numeroase.”

Profesorul Décima „subliniază că unul dintre interesele studiului constă, în mod paradoxal, în constatarea unei supravegheri masive a datelor, care nu a mai fost niciodată demonstrată în acest fel.”

Raport de susţinere a tezei de doctorat, 18 decembrie 2024

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii :

„Ambiția acestei cercetări trebuie subliniată : subiectul este în același timp foarte vast și de mare importanță societală și juridică.”

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii :

„Studiul domnului Popa este susținut de convingeri puternice, pe care știe să le transmită cititorului."

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii :

„Prin ambiția și contribuția sa multidisciplinară sau comparativă, teza domnului Popa contribuie cu siguranță la avansarea cunoștințelor."

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii :

„Sunt pe deplin de acord cu concluziile tezei. Unele dintre acestea ar putea fi dezvoltate sau clarificate în lucrări viitoare."

Édouard Verny

este profesor la Universitatea Paris-Panthéon-Assas din 2015. Acesta a fost de asemenea profesor de drept la Universitatea din Rennes din 2003 până în 2015.

Profesorul Verny este co-director al Masterului în drept și procedură penală. Acesta este co-director al Institutului de studii judiciare, un centru care pregătește studenții pentru examenul de admitere la Școala de avocați și la concursul de acces la Școlile de magistratură, de ofițri de jandarmerie și de comisari de poliție.

Profesorul Verny este director al Institutului de criminologie și drept penal.

„Această teză tratează un subiect complicat și important. Autorul nu evită niciuna elementele dificil de tratat și chiar adoptă o abordare comparativă, care confruntă sisteme juridice foarte diferite și complexe".

„Miza subiectului tratat depășeste barierele timpului și al spațiului și face ca aceste comparații și schimburi de reflecții să fie nu numai foarte fructuoase, ci chiar indispensabile.

„mai presus de toate, trebuie subliniat marele merit al autorului acestei teze care, fără să cedeze vreodată căii mai ușoare, întreprinde analize juridice riguroase și convingătoare.

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii

Raport de susţinere a tezei de doctorat, 18 decembrie 2024 :

„Această teză tratează un subiect de o importanță considerabilă și în creștere, care este atât dificil, cât și de mare interes.”

„Problemele ridicate de subiect sunt clar formulate, în timp ce sunt studiate textele legislative aplicabile, deciziile pronunțate și reflecțiile doctrinare.”

Raport de susţinere a tezei de doctorat, 18 decembrie 2024 :

„Autorul adoptă, cu convingere, o abordare interdisciplinară fructuoasă. Este promovat un echilibru între prerogativele legitime ale autorităților publice și protecția necesară a vieții private”.

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii :

Autorul „susține, și acesta nu poate fi decât aprobat, o utilizare atât realistă cât și moderată a noilor tehnologii în timpul anchetelor sau chiar al simplei supravegheri.”

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii :

„Autorul s-a confruntat, și într-un mod foarte convingător, cu o dublă dificultate : să redacteze o teză juridică care să fie credibilă în ceea ce privește aspectele tehnologice și să atragă, prin studiul său, atât specialiștii în probleme juridice, cât și profesioniștii în tehnicile de colectare și prelucrare a datelor, care vor înțelege problemele juridice, importante și complexe, ale activităților lor.”

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii :

„Această teză tratează un subiect de o importanță considerabilă și în creștere.”

„Aceasta examinează adaptarea normelor juridice la tehnologiile în continuă evoluție care oferă anchetatorilor puteri de investigație fără precedent, dar care trebuie să respecte principii juridice consacrate de texte situate la fiecare nivel al ierarhiei normelor și care, frecvent, se dovedesc inevitabil incomplete sau chiar depășite.”

„Tema pe care se bazează acestă cercetare doctorală este, prin urmare, atât dificilă, cât și de un mare interes.”

Raport de susţinere a tezei de doctorat, 18 decembrie 2024 :

„Domnul Verny îl felicită încă odată pe domnul Popa pentru calitatea deosebită a tezei sale, ambițioasă și bine realizată”.

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii :

„Subiectul este tratat într-o manieră ambițioasă, în măsura în care sunt studiate atât aspectele legate de procedurile administrative, cât și cele legate de procedurile penale”.

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii :

Această teză reprezintă „o lucrare foarte importantă, cu o contribuție juridică incontestabilă”.

„Planul se dovedește a fi coerent și riguros. Este original și e predispus la reflecții care depășesc o simplă descriere a sistemelor juridice studiate.

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii :

„Publicarea acestei teze ar avea două avantaje :

- pe de o parte, să permită avocaților nord-americani să cunoască mai bine dreptul european (în special dreptul francez), și invers;

- în al doilea rând, să faciliteze înțelegerea reciprocă necesară - și dificilă - între juriști, pe de o parte, și informaticieni și specialiști în comunicații electronice, pe de altă parte.”

Charlotte Claverie-Rousset

este profesoară de drept privat și științe penale la Facultatea de drept și știință politică a Universității din Bordeaux din 2013. Face parte din Institutul de științe penale și justiție din Bordeaux.

Profesoara Claverie-Rousset este director al Institutului de studii judiciare, care pregătește studenții pentru examenul de admitere la magistratură și examenul de admitere la Școala de avocați.

Aceasta este președintele juriuluiui pentru certificatul de aptitudine pentru profesia de avocat.

Profesoara Claverie-Rousset este co-director al Masterului în Drept economic represiv (specializare în drept penal al afacerilor).

„Subiectul probelor digitale este foarte vast, dar domnul Popa pare să fi reușit să ‘acopere totul‘.”

„Acest lucru demonstrează, pe lângă o excelentă aptitudine în raționamentul juridic, cunoștințe tehnologice privind modul de funcționare a diferitelor instrumente digitale.”

„rigurozitatea și precizia concluziilor domnului Popa sunt apreciabile”.

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii

Raport de susţinere a tezei de doctorat, 18 decembrie 2024 :

„Profesoara Claverie-Rousset […] începe prin a mulțumi domnului POPA și directorului său de teză, Olivier Décima, pentru că au invitat-o ​​la această susținere de teză.”

„Acest lucru i-a oferit ocazia să citească o lucrare de doctorat remarcabilă.”

„Aceasta îl felicită din start pe doctorand pentru calitatea lucrării sale.”

„Este o cercetare de anvergură, care nu uită să ia în considerare dreptul Uniunii Europene, care face parte din sistemul juridic francez.”

„Este vorba despre o lucrare care va fi foarte utilă practicienilor.”

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii :

„Dezvoltările legate de pre-anchetă și pre-crimă sunt deosebit de interesante și ilustrează diferențele filozofice, sociologice și juridice dintre țările din America de Nord și Europa."

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii :

„Unele dintre propuneri par cu adevărat relevante și realizabile, spre exemplu în ceea ce privește un protocol riguros pentru metodele de colectare a probelor digitale, formarea obligatorie a judecătorilor în domeniul tehnologic, etc."

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii :

„Problema de cercetare este pertinentă. Dacă protecția drepturilor fundamentale în cadrul procedurilor penale, în special dreptul la viață privată, este adesea abordată în raport cu noile tehnici de anchetă, puține lucrări de o asemenea amploare au fost realizate până acum. Prin urmare, dl Popa și-a ales bine subiectul."

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii :

„Prin aspectul său ‘holistic‘, conform terminologiei folosite de domnul Popa, teza avansează incontestabil cunoștințele.”

„Această lucrare va fi utilă atât cadrelor universitare, cât și polițiștilor, avocaților sau magistraților.”

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii :

„Teza domnului POPA este foarte bine realizată. Prezentarea este impecabilă.”

„Stilul de redactare este clar și precis, foarte plăcut de citit.”

„Abilitățile de redactare sunt evidente.”

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii :

„Munca de cercetare efectuată de domnul Popa este, incontestabil, foarte serioasă.”

„Comparația dintre sistemul din Quebec și sistemul francez este bogată. Domnul Popa are meritul de a ține cont în mod corespunzător de dreptul Uniunii Europene, care este aplicabil în Franța."

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii :

„cred că este o teză foarte bună.”

„Mesajul este clar și precis, bine documentat. Problemele subiectului sunt perfect expuse.”

„Comparația dintre dreptul din Quebec și dreptul francez nu este artificială.”

„Autorul face o serie de propuneri care aduc o contribuție clară la știință.”

Vincent Gautrais

este avocat, membru al Baroului din Quebec, profesor la Facultatea de drept a Universității din Montréal și cercetător la Centrul de cercetare în drept public (CRDP), al cărui director a fost din 2014 până în 2022.

Din 2015, profesorul Gautrais este titular al Catedrei de cercetare L. R. Wilson în dreptul tehnologiilor informației și comerțului electronic. Din 1992, acesta a predat mai multe cursuri de dreptul afacerilor și dreptul tehnologic.

Din 2005 până în 2015, profesorul Gautrais a deținut Catedra de excelență a Universității din Montréal în domeniul securității și al dreptului comerțului electronic. Prealabil, acesta a fost profesor de drept la Universitatea din Ottawa, secția de common law.

Conform profesorului Vincent Gautrais, „teza constituie cu siguranță un volum semnificativ de muncă. Aceasta reprezintă, de asemenea, o cunoștință aprofundată, care combină dezbaterile teoretice și o abordare practică".

Raport de susţinere a tezei de doctorat, 18 decembrie 2024

„Teza vizează în special să demonstreze că tehnologia modifică profund raportul de control impus de stat.”

„Deoarece aceste tehnologii nu sunt neutre, ele alterează drepturile și erodează principii care au avut nevoie de secole să se sedimenteze.”

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii :

„Lucrarea este de anvergură. Aceasta face o analiză detaliată a literaturii, prezentând cu siguranță o cantitate foarte substanțială de muncă, ceea ce trebuie menționat.”

„Una dintre contribuții este de a face legături între domenii care se intersectează rar.”

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii :

„Profesorul Vincent Gautrais declară mai întâi că a avut ocazia să citească o versiune preliminară a tezei domnului Claudiu Popa în vara anului 2024, conform procedurilor aplicabile la Universitatea din Sherbrooke; teză care între timp a fost modificată destul de semnificativ în urma comentariilor transmise.”

„Acesta îi mulțumește așadar pentru integrarea comentariilor sale anterioare care se traduce în primul rând printr-o restructurare destul de importantă a tezei, în special în cadrul observațiilor preliminare și prin adăugarea a aproximativ 60-70 de pagini de conținut nou.”

„Acest lucru este cu atât mai apreciat, cu cât Vincent Gautrais declarase deja că teza putea fi susținută în starea sa actuală. ”

Raport de evaluare a tezei prealabil la depunerea de teză :

„Pe fond, expunerea elaborată de candidat în această teză pare foarte coerentă, iar ’culoarea’ tezei conform căreia drepturile indivizilor sunt periclitate din cauza tehnologiilor este adesea convingătoare, adesea justificată.”

Alexandre Stylios

este profesor la Facultatea de drept a Universității Laval din 2011, unde predă dreptul penal. Acesta este absolvent al Facultății de drept a Universității Paris II – Assas, al Facultății de drept a Universității Cornell și al Facultății de drept a Universității din Montreal.

Profesorul Stylios a fost director de programul de studii superioare la Facultatea de drept a Universității Laval între 2019 și 2021.

Din 2019, acesta este secretarul general al Comitetului Internațional al paneliştilor francofoni.

„Este o teză bine scrisă, bogat și atent documentată.”

„Domnul Popa a scris o teză detaliată, mobilizată pe numeroase surse.”

„Echipamentul științific impresionează.”

„Analiza dreptului comparat este condusă riguros”

Raport de evaluare a tezei prealabil susținerii

Susţinere a tezei de doctorat, 18 decembrie 2024 :

Capitolele 1 și 2, „mi s-au părut remarcabile”, „merită 10 din 10. Această teză va fi pe biroul meu și va fi un instrument de lucru important.”

Raport de susţinere a tezei de doctorat, 18 decembrie 2024 :

Profesorul Alexandre Stylios „insistă asupra actualității și importanței subiectului, în special în ceea ce privește repercusiunile sale asupra drepturilor fundamentale”.

„Acesta salută o teză bazată pe o muncă de cercetare impresionantă, bine documentată, încadrată într-o abordare de drept comparat”.

Raport de susţinere a tezei de doctorat, 18 decembrie 2024 :

"munca prezentată rămâne foarte convingătoare. Profesorul Stylios și-a reiterat felicitările pentru calitatea excepțională a cercetării, subliniind în special aparatul științific impresionant al tezei".

Raport de susţinere a tezei de doctorat, 18 decembrie 2024 :

„Pe fond, profesorul Stylios consideră că primele două părți ale tezei pun o bază solidă pentru înțelegerea aspectelor și problemelor asociate cu aprehensiunea datelor și informațiilor digitale în scopul strângerii de probe de către autoritățile de urmărire penală.”

„Munca efectuată de candidat este impresionantă.”

Raport de susţinere a tezei de doctorat, 18 decembrie 2024 :

„Am învățat multe, în special despre tehnicile de anchetă și cooperarea între organele de stat, și între stat și entitățile private.”

„Această teză contribuie cu siguranță la avansarea cunoștințelor, iar contribuția dreptului comparat merită să fie subliniată.”